Miedziowe Fakty

WIDEO

WYWIAD

POLITYKA

SZUKAJ

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Aktualności
  • Twoje miasto
    • Głogów
    • Lubin
    • Polkowice
    • Legnica
  • Dzieje się
  • Sport
  • Polityka
  • Kultura
  • Dolny Śląsk
  • Aktualności
  • Twoje miasto
    • Głogów
    • Lubin
    • Polkowice
    • Legnica
  • Dzieje się
  • Sport
  • Polityka
  • Kultura
  • Dolny Śląsk
Miedziowe Fakty
Home Aktualności

IJHARS – Klient musi znać skład potraw serwowanych w restauracji

KK przez KK
16 lipca 2021
w Aktualności
0
IJHARS – Klient musi znać skład potraw serwowanych w restauracji

Zniesienie obostrzeń związanych z pandemia sprawiło, że ponownie zaczęliśmy chętnie odwiedzać kawiarnie czy restaurację. Dlatego warto wiedzieć , że w przypadku potraw oferowanych do sprzedaży klientom w lokalach gastronomicznych (restauracje, bary, stołówki, budki itp.) konieczne jest podanie składu dania w karcie/ na tablicy menu lub w inny sposób, w miejscu dostępnym bezpośrednio gościom.

– Obowiązek ten reguluje § 19 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. z 2015 r. poz. 29 ze zm.). Z przepisu tego wynika m. in. to, że wykaz składników obejmuje wszystkie składniki dania, podane w malejącej kolejności, z uwzględnieniem alergenów i składów poszczególnych składników złożonych, np. bułki tartej, wędlin, sałatek czy sosów – informuje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych (IJHARS).

Gość lokalu gastronomicznego przed podjęciem decyzji o zakupie potrawy musi mieć możliwość zapoznania się z jej szczegółowym składem.

Z uwagi na ograniczoną powierzchnię kart czy tablic menu, jak zaznacza Inspekcja dopuszczalne jest podanie wykazu składników w inny sposób, w miejscu dostępnym bezpośrednio klientom tj. bez udziału pośrednika jakim jest pracownik lokalu. Można w tym celu wykorzystać katalogi, foldery, telebimy itp., które klient po wejściu do lokalu łatwo odnajdzie samodzielnie, bez konieczności pytania obsługi.

Według IJHARS odsyłanie do aplikacji, strony internetowej w celu zapoznania się z wykazem składników nie jest formą akceptowalną. Wskazanie strony internetowej, aplikacji, kodu QR itp. jako źródła informacji o składzie potrawy może być formą dodatkową, poza formą dostępną dla konsumenta bezpośrednio w obiekcie. Karty i tablice menu muszą zawierać pewne informacje o składnikach pozwalające gościom na jednoznaczne zidentyfikowanie potrawy.

– Niedopuszczalne jest stosowanie jedynie fantazyjnych nazw dań, np. pierogi szefa kuchni, które nie pozwalają rozpoznać rodzaju dania – podsumowuje IJHARS.

Tagi: menu
UdostępnijUdostępnijUdostępnij
Poprzedni wpis

Klimatyczne Uzdrowiska – Dotacje dla gmin uzdrowiskowych na inwestycje ekologiczne

Następny wpis

Rodzinny Kapitał Opiekuńczy – wsparcie rodziców i ich dzieci

Następny wpis
Rodzinny Kapitał Opiekuńczy – wsparcie rodziców i ich dzieci

Rodzinny Kapitał Opiekuńczy – wsparcie rodziców i ich dzieci

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz jeszcze

  • Najnowsze
  • Komentowane
  • Popularne
polana-angielska-w-legnickim-parku-coraz-piekniejsza

Polana Angielska w legnickim parku coraz piękniejsza!

23 sierpnia 2023
Pustułki w Hucie Miedzi Legnica

Pustułki w Hucie Miedzi Legnica spodziewają się potomstwa

24 czerwca 2025
KGHM i TeleFonika Kable

KGHM i Tele-Fonika Kable przedłużają współpracę

25 czerwca 2025
Finał XVII edycji konkursu

Finał XVII edycji konkursu „Piękna Wieś Dolnośląska”

26 czerwca 2025
Rada Rozwoju Obszaru Gospodarczego przy LSSE przyznała „Złote RROGi”

Rada Rozwoju Obszaru Gospodarczego przy LSSE przyznała „Złote RROGi”

30 czerwca 2025
Budowa trzech nowych

Budowa trzech nowych szybów górniczych

30 czerwca 2025
Wspieramy utalentowane zawodniczki

Wspieramy utalentowane zawodniczki w realizacji marzeń – program mentorski „Mistrzynie sportu KGHM”

27 czerwca 2025
Raport Politechniki Wrocławskiej

Raport Politechniki Wrocławskiej o AI: Polacy nie boją się sztucznej inteligencji

27 czerwca 2025

Reklama

katering timcatering

Ostatnie aktualności

Rada Rozwoju Obszaru Gospodarczego przy LSSE przyznała „Złote RROGi”
Legnica

Rada Rozwoju Obszaru Gospodarczego przy LSSE przyznała „Złote RROGi”

30 czerwca 2025
Budowa trzech nowych
Lubin

Budowa trzech nowych szybów górniczych

30 czerwca 2025
Wspieramy utalentowane zawodniczki
Lubin

Wspieramy utalentowane zawodniczki w realizacji marzeń – program mentorski „Mistrzynie sportu KGHM”

27 czerwca 2025
Raport Politechniki Wrocławskiej
Dolny Śląsk

Raport Politechniki Wrocławskiej o AI: Polacy nie boją się sztucznej inteligencji

27 czerwca 2025
Rozpocznij lato w Krainie Niezwykłości
Dolny Śląsk

Rozpocznij lato w Krainie Niezwykłości. III edycja „Turystycznego Otwarcia Wakacji na Dolnym Śląsku”

27 czerwca 2025
Finał XVII edycji konkursu
Dolny Śląsk

Finał XVII edycji konkursu „Piękna Wieś Dolnośląska”

26 czerwca 2025

MiedzioweFakty.pl - wiarygodne informacje z Głogowa, Lubina, Polkowic, Legnicy oraz Dolnego Śląska. Sprawdzone fakty i opinie.

Polityka Prywatności

Kategorie

  • Dolny Śląsk
  • Informacje Gminy Rudna
  • Kultura
  • zdrowie
  • Wywiad
  • Gmina Polkowice
  • Lubin
  • Polkowice
  • Głogów
  • Legnica
  • Aktualności
  • Biznes
  • Dzieje się
  • Sport
  • Polityka
  • Video
  • Wydarzenia
  • Ważne
  • Twoje miasto
Rada Rozwoju Obszaru Gospodarczego przy LSSE przyznała „Złote RROGi”

Rada Rozwoju Obszaru Gospodarczego przy LSSE przyznała „Złote RROGi”

30 czerwca 2025
Budowa trzech nowych

Budowa trzech nowych szybów górniczych

30 czerwca 2025
Wspieramy utalentowane zawodniczki

Wspieramy utalentowane zawodniczki w realizacji marzeń – program mentorski „Mistrzynie sportu KGHM”

27 czerwca 2025
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Aktualności
  • Twoje miasto
    • Głogów
    • Lubin
    • Polkowice
    • Legnica
  • Dzieje się
  • Sport
  • Polityka
  • Kultura
  • Dolny Śląsk

© 2022 MiedzioweFakty.pl

Drogi użytkowniku
po zapoznaniu się z niniejszą informacją, poprzez kliknięcie na „Przejdź do serwisu” lub zamknięcie tego okna zgadzasz się na to, aby Twoje dane osobowe były przetwarzane
w taki sposób jaki został omówiony w regulaminie oraz niniejszej polityce (https://miedziowefakty.pl/regulamin)

PRZEJDŹ DO SERWISU
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
SAVE & ACCEPT