Dziś obchodzimy święto polskiej żywności. Nasze jaja, mleko, sery , mięso i wędliny doceniane są przez konsumentów zarówno w kraju jak i zagranicą.
Polska jest jednym z największych producentów oraz eksporterów produktów rolnych i spożywczych. Jak podaje Główny Urząd Statystyczny w 2020 roku sprzedaż tych artykułów osiągnęła rekordowy poziom 34 mld euro (o 7% więcej niż w roku 2019) . Jesteśmy w czołówce wśród producentów m.in. mięsa drobiowego, mleka i przetworów mlecznych.
Coraz częściej Polacy wybierając produkty kierują się ich pochodzeniem i decydują się na towar polski. W 2020 roku, roku specyficznym ze względu na pandemię COVID-19, 60% Polaków twierdziło, że chce pomagać polskim firmom, w tym 90% poprzez zakup krajowych produktów (Badanie Instytutu Badawczego „ARC Rynek i Opinia” na zlecenie PPL Koral, 2020).
Polska żywność utożsamiana jest z jakością i smakiem. Ponad 90% Polaków uważa, że polska żywność jest smaczna. Przekonanie to rośnie wraz z wiekiem respondentów. Ponad połowa Polaków uważa smak za największy wyróżnik polskiej żywności. Drugim jest jakość, a trzecim – pochodzenie (Badanie agencji badawczej MANDS na zlecenie De Heus, 2017).
Polskie smaki:
Mleko
Mleko to bardzo odżywczy płyn, bogaty w witaminy A, B, D i E, K, wapń, fosfor, potas i magnez. Wzmacnia kości, ograniczając ryzyko pojawienia osteoporozy, dzięki zawartości wapnia. Wspiera prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego, za sprawą obecności laktozy. W swoim składzie zawiera naturalną witaminę D, która wzmacnia odporność organizmu. Jest także świetnym napojem na ciepłe dni, nawadniającym lepiej niż woda. Statystyczny Polak spożywa średnio 0,6 litra mleka dziennie. Zalecane jest picie 2 szklanek dziennie (zastępowalnych przez inne produkty mleczne) przez osoby dorosłe oraz 3-4 szklanki przez dzieci i młodzież do 18-go roku życia.
Jaja
Jaja, dzięki obecności m.in. lecytyny, wspierającej działanie mózgu i zapobiegającej odkładaniu się cholesterolu, luteiny – wzmacniającej wzroku, kwasowi foliowemu, pozytywnie wpływającemu na działanie wątroby i żołądka, cholinie, wspierającej pracę układu nerwowego oraz witamin z grupy A, B, D, E i K stanowi prawdziwą bombę odżywczą. Każdego roku przeciętny Polak zjada ich 155, a w Polsce wytwarza się ich ponad 10 mld. Światowa Organizacja Zdrowia WHO rekomenduje spożywane 10 jajek tygodniowo.
Wędliny i mięso
Mięso stanowi źródło witamin z grupy B, które zwiększają odporność na stres, witamin D i PP, żelaza (przede wszystkim wołowina), którego niedobór sprawia, że człowiek czuje się bardziej zmęczony i częściej choruje. Zawiera też białko (zwłaszcza kurczak), uczestniczące we wszystkich procesach życiowych, będące źródłem energii i materiałem budulcowym. Nie brakuje mu także cynku, kolagenu i kreatyny – źródła energii dla mięśni.