W naszym kraju ponownie pojawiała się ptasia grypa. Powrót tej groźnej dla drobiu i wielu gatunków ptaków dzikich choroby związany jest sezonem migracji dzików ptaków. Resort rolnictwa przypomina hodowcom o przestrzeganiu zasad bioasekuracji, ponieważ w ten sposób można zmniejszyć ryzyko wystąpienia wysoce zjadliwej grypy gospodarstwie i uniknąć potencjalnych strat ekonomicznych związanych z występowaniem tej choroby w wymiarze lokalnym i globalnym.
Wirus wysoce zjadliwej grypy ptaków może wywoływać zachorowania i bardzo wysoką śmiertelność u ptactwa domowego. Wektorem wirusa grypy są ptaki dzikie, przede wszystkim gatunki związane ze środowiskiem wodnym, czyli kaczki, gęsi i łabędzie.
– Grypa ptaków jest chorobą o bardzo dużym znaczeniu ekonomicznym. Państwo, w którym pojawi się choćby jedno ognisko wysoce zjadliwej grypy ptaków traci możliwość eksportu drobiu i produktów pochodzenia drobiowego co najmniej z regionu, w którym choroba się pojawiła, jak również – w zależności od treści umów bilateralnych – z obszaru całego państwa, co generuje wymierne straty finansowe – informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Bioasekuracja – to skuteczna metoda minimalizowania ryzyka przeniesienia choroby na teren gospodarstw. W ramach zapobiegania wystąpieniu wysoce zjadliwej grypy ptaków wszyscy posiadacze drobiu powinni przestrzegać wymagań bioasekuracyjnych określonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 kwietnia 2017 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (Dz. U. poz. 722).2
Podstawowe zasady bioasekuracji stanowią, że:
1. Nie należy:
– poić drobiu oraz ptaków utrzymywanych przez człowieka wodą ze zbiorników, do których mają dostęp ptaki dzikie;
– wwozić na teren gospodarstwa, w którym jest utrzymywany drób, zwłok dzikich ptaków lub tusz ptaków łownych.
2. Należy:
– utrzymywać drób w sposób ograniczający jego kontakt z dzikimi ptakami;
– uniemożliwić dostęp drobiu do zbiorników wodnych, do których mają dostęp dzikie ptaki;
– przechowywać i odpowiednio zabezpieczyć paszę dla drobiu tak, aby nie miały do niej dostępu dzikie ptaki;
– wyłożyć maty dezynfekcyjne przed wejściami i wyjściami z budynków inwentarskich, w których jest utrzymywany drób, w liczbie zapewniającej zabezpieczenie wejść i wyjść z tych budynków – w przypadku ferm, w których drób jest utrzymywany w systemie bezwybiegowym;
– zgłaszać do powiatowego lekarza weterynarii miejsca, w których utrzymywany jest drób lub inne ptaki;
– przestrzegać zasad higieny tj. myć i odkażać ręce oraz stosować odzież ochronną oraz obuwie ochronne przy wchodzeniu do budynków inwentarskich;
– czyścić i odkażać narzędzia i sprzęt używany do obsługi zwierząt.