Na targowiskach i sklepach mamy obecnie duży wybór owoców i warzyw. Nic w tym dziwnego – sezon w pełni. W tym roku pomimo kapryśnej aury obrodziło. Według szacunków Głównego Urzędu Statystycznego w bieżącym sezonie przewiduje się wyższe plonowanie większości gatunków owoców z drzew i krzewów owocowych. Obniżyła się natomiast, w relacji do lat ubiegłych, powierzchnia ich upraw. Łączne zbiory owoców są obecnie oceniane na niespełna 4,6 mln ton, tj. o ok. 3% więcej w porównaniu do produkcji z roku poprzedniego.
Natomiast jeśli chodzi o warzywa to na obecnym etapie łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych)eksperci GUS szacują na poziomie 3,9 mln t, tj. o ok 2% mniejszą w porównaniu do roku ubiegłego. Na ostateczny poziom zbiorów dominujący wpływ będą miały warunki pogodowe w kolejnych miesiącach okresu wegetacji. Biorąc pod uwagę aktualną sytuację, przewiduje się nieznaczne zmniejszenie produkcji większości podstawowych gatunków warzyw gruntowych w stosunku do ubiegłego sezonu.
Ocenia się, że tegoroczne zbiory kapusty nieznacznie przekroczą poziom 700 tys. t, a kalafiorów wyniosą ok. 145 tys. t. Zbiory cebuli, podobnie jak marchwi, oceniono na ok. 630 tys. t. Zbiory buraków w bieżącym sezonie oszacowano na niespełna 240 tys. t, natomiast pomidorów na ok. 160 tys. t.
Poziom produkcji ogórków oceniony został na 120 tys. t. Łączne zbiory pozostałych gatunków warzyw szacuje się na ponad 1,2 mln t, przy czym największy udział w tej grupie mają: dynia, pietruszka, seler korzeniowy, a także brokuły i kukurydza cukrowa.
Na targowiskach i bazarkach podczas zakupów pamiętajmy żeby wybierać polskie owoce i warzywa, ponieważ dojrzewają w pełni sezonu – to daje pewność, że ich droga „od pola do stołu” jest najkrótsza, krajowe oznacza, że nie są długo przechowywane i transportowane, co ma wpływ nie tylko na ich jakość.
Ponadto zyskuje środowisko naturalne , ponieważ ograniczenie transportu z innych krajów, znacznie redukuje ślad węglowy dzięki zmniejszeniu emisji dwutlenku węgla do atmosfery.
Dodatkowo – kupując krajowe warzywa wspieramy polskie rolnictwo.