7 marca 2022 r. weszła w życie nowa ustawa o wyrobach winiarskich. Nowe regulacje to zharmonizowanie przepisów dotyczących produkcji oraz znakowania fermentowanych napojów winiarskich oraz dostosowanie prawodawstwa krajowego do aktualnych wymagań Unii Europejskiej. Zasadniczym celem ustawy jest ułatwianie producentom prowadzenia działalności. Uproszczenie procedur i wprowadzenie instytucji małego winiarza z pewnością wpłynie pozytywnie na rozwój rynku i dostępność wyrobów rzemieślniczych.
Zdaniem Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa wprowadzone w nowelizacji ustawy zmiany pozytywnie wpłyną na sytuację producentów pragnących rozpocząć produkcję wyrobów winiarskich w Polsce zaś organizacja rynku przyczyni się do ograniczenia sprawozdawczości, zmniejszenia obciążeń administracyjnych, usprawnienia obiegu dokumentów oraz przejrzystości w zakresie wymiany informacji z instytucjami współpracującymi z KOWR.
– Nowe regulacje to szereg rozwiązań, które zmierzają do ułatwienia producentom wina prowadzenia działalności, upraszczają prowadzenie dokumentacji oraz wpis do rejestru działalności regulowanej. Wśród najważniejszych rozwiązań prawnych, które znalazły się w ustawie zwrócić uwagę należy w szczególności na unifikację przepisów dotyczących wymogów produkcyjnych i znakowania fermentowanych napojów winiarskich, określenie oraz uproszczenie zasad wpisu do rejestru przedsiębiorców wyrobów winiarskich, utworzenie elektronicznego obiegu dokumentów pomiędzy instytucjami kontrolnymi w ramach sektora wina czy uproszczenie systemu certyfikacji wina odmianowego i wina rocznikowego – informuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Nowe przepisy zwiększają też konkurencyjność drobnych producentów wyrabiających cydr, cydr jakościowy, cydr lodowy, perry, perry jakościowe, perry lodowe, wina owocowe jakościowe oraz miód pitny jakościowy – z surowców wyrabianych głównie we własnym gospodarstwie. Ustawa wprowadza również zmiany dotyczące producentów fermentowanych napojów winiarskich, którzy zobowiązani są do posiadania wpisu w rejestrze przedsiębiorców wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich
Ponadto ustawa o wyrobach winiarskich upraszcza i ujednolica wymagania dotyczące wpisu do rejestru działalności regulowanej. Przy czym nie będzie uznawana za podlegającą wpisowi do rejestru działalność polegająca na wyrobie i rozlewie wina przez drobnego producenta wina pochodzącego z upraw własnych, wprowadzonego do obrotu w opakowaniach zbiorczych, w miejscu prowadzenia sprzedaży detalicznej tych wyrobów.
Jak podaje KOWR zapisy ustawy określają też wymagania dotyczące prowadzenia ewidencji winnic, do której wpisywane będą wyłącznie uprawy winorośli położone na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Wprowadzenie w ustawie ewidencji winnic ma na celu ewidencjonowanie wszystkich działek, na których uprawia się winorośl w celu wyrobu wina wprowadzanego do obrotu. Wpis do ewidencji winnic będzie dokonywany jednorazowo na wniosek plantatora winorośli. Ewidencja winnic będzie jawna, a informacje w niej zawarte będą mogły być zamieszczane na stronie internetowej KOWR.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa ma obowiązek prowadzenia ewidencji winnic i rejestrów w systemie informatycznym, w którym gromadzone będą dane dotyczące uczestników rynku wina, tj. plantatorów winorośli, producentów wina oraz przedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich.
System umożliwi dostęp do informacji również innym instytucjom kontrolnym działającym na rynku wina, tj. WIJHARS oraz WIORiN, co umożliwi skuteczną kontrolę w sektorze wina w zakresie kompetencji tych instytucji. Ponadto dane te zapewnią producentom wina nieposiadającym upraw winorośli możliwość uzyskania informacji o uprawach, z których można pozyskać krajowe winogrona.