Dziś obchodzimy święto polskiej żywności. Kulinarną wizytówką powiatu polkowickiego są żeberka po polkowicku z mamałygą na mocianinie. Specjał ten, przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Kłobuczyna, zwyciężył w wojewódzkich eliminacjach ogólnopolskiego konkursu ,,Bitwa Regionów”. Teraz walczy o tytuł najlepszej potrawy regionalnej w kraju.
– Same żeberka to specjał, który podawano w latach 20. XX wieku w znanym w całej okolicy polkowickim hotelu „Pod Trzema Murzynami”. Rekonstrukcję przepisu oraz opis historyczny opracował dr Grzegorz Sobel, specjalista w zakresie gastronomii historycznej, historyk, bibliotekarz Uniwersytetu Wrocławskiego, publicysta i pisarz – informuje Roman Tomczyk, rzecznik prasowy UG Polkowice.
Mamałyga to potrawa, którą repatrianci z Bukowiny Rumuńskiej przywieźli na tereny zachodniej Polski po ostatniej wojnie. Do dziś wielu Polaków z Bukowiny zamieszkuje Kłobuczyn i do dzisiaj to tradycyjne danie gotuje się w wielu domach w tej wsi. Jej głównym składnikiem jest bardzo powszechna na Bukowinie kasza kukurydziana.
– Mamałyga to bardzo prosty, pożywny i tani oraz przede wszystkim smaczny dodatek do potraw. Propozycja Koła Gospodyń Wiejskich z Kłobuczyna podawana jest z dodatkiem młodych ziemniaków i odrobiną kaszy manny. Sekretem przygotowania jest odpowiednie „odparzanie” na wolnym ogniu, dzięki któremu można przygotować zgrabną, łatwą do krojenia „babę” kukurydzianą. Mocianina to sos śmietanowy po bukowińsku – dodaje Tomczyk.
Na stronie internetowej bitwaregionów.pl w zakładce „plebiscyt” można obejrzeć filmy przedstawiające przepis na każdą z finałowych 16 potraw i oddać głos na jedną z nich. Finał ,,Bitwy Regionów’’ odbędzie się 4 września w Częstochowie. Organizatorem konkursu jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.