Certyfikat IFS Food otrzymał flagowy produkt Uzdrowisk Kłodzkich, czyli woda mineralna i źródlana „Staropolanka”.
IFS Food jest standardem audytowania dostawców i producentów żywności. Ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa i jakości produktów wytwarzanych przez firmy zajmujące się produkcją, przetwarzaniem oraz pakowaniem żywności. Uzdrowiska Kłodzkie z siedzibą w Polanicy-Zdroju mają trzy rozlewnie zlokalizowane w Polanicy-Zdroju oraz w Jeleniowie koło Kudowy-Zdroju.
Stoją za nami lata doświadczeń, dzięki którym docieramy do coraz większej ilości Klientów i stajemy się coraz bardziej rozpoznawalni. Częścią tej drogi jest także to, że od czerwca 2023 roku jako „Staropolanka” jesteśmy partnerem i oficjalną wodą Reprezentacji Polski w piłce nożnej. Dzięki certyfikatowi IFS Food marka „Staropolanka” stanie się jeszcze bardziej konkurencyjna. Dziękuję całemu zespołowi „Staropolanki” – mówi wiceprezes zarządu Uzdrowiska Kłodzkie S.A. Łukasz Czech.
Certyfikat IFS Food dotyczy zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności, zarządzanie zasobami, procesy operacyjne i produkcyjne, analizy czy ochrona łańcucha żywnościowego. Potwierdzenie zachowania wyśrubowanych norm certyfikatu IFS Food to ogromne wyróżnienie dla nas jako producenta wody mineralnej. Niewiele jest podmiotów, które mogą się pochwalić takim poziomem zarządzania jakością. Wprowadzenie standardu służy także m.in. utrzymaniu najwyższego poziomu jakości wody dostarczanej do hurtowni i sieci sprzedaży, z którymi współpracujemy. Standard obowiązuje na całym świecie – dodaje Łukasz Czech.
O walorach „Staropolanki” już informowaliśmy w serwisie video naszego portalu. Południe Dolnego Śląska i tu malowniczo położona Polanica Zdrój. Słynie nie tylko z gościnnego dla kuracjuszy uzdrowiska, ale też ze wspaniałej wody „Staropolanki”. Jedna z najnowocześniejszych w Polsce linii rozlewniczych została uruchomiona jesienią 2020 r., co relacjonowaliśmy w naszym portalu. Spółka Uzdrowiska Kłodzkie z siedzibą w Polanicy-Zdroju jest podmiotem Grupy Kapitałowej KGHM.