Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozpoczęło realizację informacyjno-edukacyjnej kampanii skierowanej do rolników i producentów żywności, zachęcającej do przechodzenia na ekologiczny system produkcji.
Rynek żywności ekologicznej jest niezwykle dynamicznie rozwijającym się segmentem rynku żywności. Konsumenci coraz częściej stawiają na jakość kupowanej żywności, ale ważne są dla nich także walory wynikające ze specyfiki jej produkcji czyli troska o środowisko i dobrostan zwierząt – informuje resort rolnictwa.
Jak ustaliliśmy zgłoszenia podjęcia działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego dokonuje się na https://www.gov.pl/web/ijhars/zgloszenie-dzialalnosci2, opracowanym przez Głównego Inspektora JHARS i udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (art. 4 ust. 3 ustawy o rolnictwie ekologicznym). Zamieszczony formularz zgłoszenia podjęcia działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego przeznaczony jest zarówno dla producentów podejmujących działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego i przekazujących zgodę na objęcie ich działań systemem kontroli, jak również służy do zgłaszania zmian informacji podanych we wcześniejszym zgłoszeniu.
Więcej informacji na temat w jaki sposób wejść do ekologicznego systemu produkcji znajduje się na stronie internetowej: https://www.gov.pl/…/podjecie-dzialalnosci-w-rolnictwie…