Dolnośląska Izba Rolnicza wnioskuje do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o zmianę obecnie obowiązujące regulacje w zakresie żywienia naszego społeczeństwa, by polski konsument otrzymał żywność zdrową i bezpieczną , by każdy Polak miał dostęp do zdrowej polskiej żywności pozbawionej wszelkiego rodzaju chemii, która obniża jej wartość, a podnosi zyski przedsiębiorcom, którzy nie maja żadnych skrupułów i trują nasze społeczeństwo w zgodzie z obowiązującymi przepisami.
Według dolnośląskiego samorządu rolniczego oprócz zmian w przepisach o żywieniu, zakazach stosowania dodatków chemicznych, które ,,psują’’ wartość żywości, potrzebne są również zmiany w kontroli nad procesami produkcji.
DIR postuluje, by uregulować prawnie proces kontroli produkcji, by zdrowie konsumenta było ważniejsze niż zysk producenta, by kary dla nieuczciwych przedsiębiorców były na tyle dotkliwe, by odstraszały kolejnych potencjalnych producentów substytutów żywności.
– Zdajemy sobie sprawę z trudności i zawiłości tych wszystkich spraw, ale nadszedł czas gdy trzeba zrobić z tym porządek bo , jak pokazują ostatnie miesiące zdrowie, w każdym aspekcie życia człowieka jest najważniejsze. Zdrowa żywność to zdrowie ludzie, zdrowi ludzie to ludzie produktywni, produktywność obywateli to rozwój gospodarczy kraju i niepoliczalne zyski dla ogółu społeczeństwa – mówi Ryszard Borys, wiceprezes Dolnośląskiej Izby Rolniczej.