Z okazji tegorocznych obchodów Światowego Dnia Jaja (8 października), Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz apeluje do polskich konsumentów jaj, aby przyłączyli się do światowej walki z marnotrawieniem żywności. Zdaniem Izby jaja przez nierozsądek lub niedostateczną wiedzę społeczeństwa często „wyrzucane” są po przekroczeniu daty minimalnej trwałości podanej na opakowaniu detalicznym. Według KIPDIP – takie postępowanie nie jest ani ekologiczne, ani ekonomiczne. Przy właściwym przechowywaniu jaj można je jeść o wiele dłużej.
– W sensie instytucjonalnym potwierdzili to w 2020 roku Amerykanie. W kryzysie epidemii koronawirusa złagodzili normy handlowe dla jaj. W praktyce oznacza to, że wydłużyli zalecany termin spożycia. Tym sposobem amerykański rząd chciał zapewnić konsumentom większy dostęp do bezpiecznej i niedrogiej żywności w trakcie kryzysu epidemicznego i gospodarczego – informuje KIPDIP.
Jajko to dziś dobro luksusowe na każdą kieszeń. Pod względem żywieniowym jajo zawiera wszystkie składniki żywieniowe poza witaminą C. Za stosunkowo niewielkie pieniądze można więc pozwolić sobie na zdrową żywność nie tylko na święta .
Polacy lubią jajka i spożywają ich sporo – ponad 140 szt. na głowę rocznie. Ale daleko nam do konsumpcji takich nacji jak Japończycy czy Żydzi (ok. 400 jaj na osobę), Niemal wszystkie spożywane dziś w Polsce jaja pochodzą z polskich ferm. Import to zaledwie 3-4%.
Podstawowym kryterium jakości jaj jest ich świeżość, dlatego im mają dłuższy termin przydatności do spożycia, tym lepiej. Informują o tym oznaczenia na opakowaniach zbiorczych. Wszystkie inne kryteria jak kolor skorupki czy system chowu z naukowego punktu widzenia nie mają znaczenia. Łatwo dziś o identyfikację fermy za sprawą obowiązkowych oznaczeń.
System oznakowań wymagany przepisami wygląda następująco: Obowiązkowe oznaczenia na jajach klasy A przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji (innych nie powinno być w sprzedaży detalicznej): system klatkowy – oznaczenie na skorupie numerem 3,system ściółkowy – oznaczenie na skorupie numerem 2,system wolny wybieg – oznaczenie na skorupie numerem 1,produkcja ekologiczna – oznaczenie na skorupie numerem 0.
– W nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia jaja zostały umieszczone w tej samej grupie produktów, co ryby i nasiona strączkowe. Nie może ich więc zabraknąć przede wszystkim w codziennym menu dzieci, kobiet ciężarnych, matek karmiących piersią czy osób starszych. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 1–2 jaj dziennie. Jaja to produkt wręcz idealny, rzadko który pokarm dostarcza tak wartościowych substancji w jednej porcji. Jajo jest bombą witaminową i mineralną, zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do funkcjonowania organizmu. Konsumenci powinni być świadomi tak wysokiej wartości odżywczej i włączać jaja do codziennej diety – podsumowuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.