Fot. W.Petera

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów warzywnych utrwalonych termicznie (konserw warzywnych, sałatek warzywnych, warzyw kiszonych i marynowanych) oraz mrożonek warzywnych (zup, warzyw na patelnię, dań gotowych i mieszanek warzyw). Objęto nią 98 podmiotów (49 producentów i 49 sklepów).

 

– W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 188 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 188 partiach, z czego 20 zakwestionowano (10,6%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in. zaniżonej zawartości składników i masy netto produktu po odsączeniu w stosunku do deklarowanej na opakowaniu, obecności kwasu sorbowego w produktach, w oznakowaniu których umieszczono informację „bez konserwantów”, zawyżonej zawartości cukru w stosunku do deklaracji – informuje IJHARS.

Dowiedzieliśmy się , że oznakowanie zweryfikowano w przypadku 253 partii, z czego w 45 stwierdzono nieprawidłowości (17,8%). Dotyczyły one miedzy innymi braku informacji o zastosowanej obróbce termicznej (tj. „produkt pasteryzowany”), braku wskazania procentowej zawartości składników podkreślonych w nazwie produktu albo słownie lub graficznie w oznakowaniu.

Ponadto braku obowiązkowych informacji wymaganych na opakowaniach produktów głęboko mrożonych (tj. sformułowania „nie zamrażać powtórnie” oraz temperatury i okresu przechowywania) i błędnego wskazania danych podmiotu odpowiedzialnego za informację o żywności.

 

Głogów: Zespół Szkół Politechnicznych liderem projektów zawodowych w regionie

Poprzedni artykuł

Współpraca nauki i biznesu przypieczętowana w LSSE [WIDEO]

Następny artykuł

Komentarze

Zostaw komentarz

Chcesz podzielić się swoją opinią? Zostaw swój komentarz.

You may also like