Miedziowe Fakty

WIDEO

WYWIAD

POLITYKA

SZUKAJ

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Aktualności
  • Twoje miasto
    • Głogów
    • Lubin
    • Polkowice
    • Legnica
  • Dzieje się
  • Sport
  • Polityka
  • Kultura
  • Dolny Śląsk
  • Aktualności
  • Twoje miasto
    • Głogów
    • Lubin
    • Polkowice
    • Legnica
  • Dzieje się
  • Sport
  • Polityka
  • Kultura
  • Dolny Śląsk
Miedziowe Fakty
Home Aktualności

Ciasta na sylwestrowo-noworoczny stół – przepisy na dwa słodkie pewniaki

KK przez KK
30 grudnia 2024
w Aktualności
0
Ciasta na sylwestrowo

Ile ciast potrzeba na sylwestrowo-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto, za to z kategorii „wow”, którego smak długo się pamięta.

Poznajcie nasze pewniaki, które idealnie sprawdzą się na Sylwestra i Nowy Rok. Istnieją smaki, które jednoznacznie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia i Nowym Rokiem. Aromat przypraw korzennych, słodycz miodu i chrupkość orzechów łącząca się z czekoladą. Do tego aromatyczna kawa, królowa beza i nic więcej nie potrzeba. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami!

  • Czekoladowy sernik na pierniczkowo-orzechowym spodzie

Przepisów na idealny sernik jest wiele, można nawet zaryzykować tezę, że w każdym domu króluje inna receptura. My proponujemy połączenie klasyki ze świątecznymi przyprawami i otulającą czekoladą. Sernik w wersji premium podbije niejedno podniebienie.

Przygotuj:

Spód

  • 250 g pierniczków
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 50 g orzechów laskowych
  • 150 g masła

Masa czekoladowo-serowa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 1,25 kg twarogu tłustego (minimum 25% tłuszczu)
  • 2 jajka w rozmiarze XL
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego lub kokosowego
  • 40 g czekoladowego proszku budyniowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 150 ml śmietanki 30%

Polewa czekoladowa

  • 50 g masła
  • 110 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

  1. Spód: rozpuść masło, a pierniczki i orzechy zmiksuj na drobny proszek. Możesz użyć blendera. Połącz składniki, by uzyskać zwarte ciasto. Wyłóż większą tortownicę papierem do pieczenia, a następnie wylep dno masą pierniczkową. Schłodź w lodówce przez 30 minut.
  2. Masa serowa: w rondelku rozpuść czekoladę z masłem. W osobnym naczyniu zmiksuj twaróg, jajka, żółtka, cukier, proszek budyniowy, kakao, skrobię oraz śmietankę. Dodaj roztopioną czekoladę i krótko zmiksuj, uważając, by nie napowietrzyć masy. Wylej masę na schłodzony spód.
  3. Pieczenie: piecz w temperaturze 165°C (góra-dół) przez 1 godzinę i 45 minut. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika i pozostaw sernik na 20 minut, aby stopniowo ostygł.
  4. Polewa: rozpuść masło z czekoladą, wymieszaj i polej wystudzony sernik. Udekoruj wedle uznania, np. pierniczkami czy orzechami.

Przedświąteczne wypieki to nie tylko kulinarna tradycja, ale przede wszystkim magiczny czas spędzany z rodziną i bliskimi. W okresie przygotowań szczególnie doceniamy praktyczne rozwiązania, takie jak papier do pieczenia. Produkt banalny, ale jakże potrzebny w kuchni – nie tylko zapobiega przywieraniu ciast, pierniczków czy makowców do formy, ale także ułatwia ich porcjowanie i późniejsze przechowywanie. To mały detal, który robi dużą różnicę w świątecznym szale pieczenia – podpowiada Marta Krokowicz z marki Paclan.

 

  • Beza dacquoise w kształcie gwiazdy

Beza dacquoise to delikatny deser wywodzący się z Francji. Połączenie lekkich, chrupiących bezowych blatów z kremem kawowym tworzy wyśmienitą kompozycję smaków. Tę wersję przygotowaliśmy w formie gwiazdy, co sprawia, że będzie się pięknie prezentowała na uroczystym stole.

Przygotuj:

Beza

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: posiekane orzechy

Krem

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki słodkiej 36%
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki wrzątku
  • 1 łyżka cukru
  • opcjonalnie: 1 łyżka śmietan-fix
  • garść posiekanych daktyli i dowolnych orzechów

Dekoracja

  • 1 łyżka orzechów
  • 1 łyżka daktyli
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie:

  1. Beza: ubij białka z dodatkiem szczypty soli, aż powstanie sztywna piana. Stopniowo, po jednej łyżce, dodawaj cukier, kontynuując ubijanie przez około 15 minut, aż masa stanie się lśniąca i jednolita. Dodaj sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj. Jeśli chcesz, dodaj posiekane orzechy i wymieszaj szpatułką. Uformuj bezę na papierze do pieczenia w kształt gwiazdy.
  2. Pieczenie: włóż bezę do nagrzanego piekarnika (termoobieg) na 160°C i piecz przez 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez kolejne 2 godziny. Po upieczeniu studź bezę w uchylonym piekarniku.
  3. Krem: zaparz mocną kawę i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie ubij serek mascarpone, schłodzoną śmietankę oraz cukier na lekką i puszystą masę. Dodaj wystudzoną kawę, a opcjonalnie także śmietan-fix, miksując krótko, by zachować kremową konsystencję. Na koniec wmieszaj posiekane daktyle i orzechy, używając łyżki.
  4. Składanie: przełóż wypieczone blaty bezowe kremem. Na wierzchu udekoruj deser posiekanymi orzechami, daktylami i posyp kakao.

Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się na gwiezdną bezę dacquoise, czy na aromatyczny sernik czekoladowy, każde ciasto będzie prawdziwą ozdobą świąteczno-sylwestrowego stołu. Życzmy, aby deser stał się słodkim zwieńczeniem tych magicznych chwil spędzonych z bliskimi. Więcej sugestii znajdziecie na:  www.paclan.pl / https://www.facebook.com/paclanpl/ / https://www.instagram.com/paclanpl/?hl=pl


Poprzez: buenavistapr.pl
Tagi: czas wolny
UdostępnijUdostępnijUdostępnij
Poprzedni wpis

Szybka reakcja policjanta i nietrzeźwa kierująca zatrzymana

Następny wpis

Dwoje włamywaczy wyprowadziło trzy pojazdy

Następny wpis
Dwoje włamywaczy wyprowadziło

Dwoje włamywaczy wyprowadziło trzy pojazdy

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz jeszcze

  • Najnowsze
  • Komentowane
  • Popularne
polana-angielska-w-legnickim-parku-coraz-piekniejsza

Polana Angielska w legnickim parku coraz piękniejsza!

23 sierpnia 2023
KGHM i TeleFonika Kable

KGHM i Tele-Fonika Kable przedłużają współpracę

25 czerwca 2025
Finał XVII edycji konkursu

Finał XVII edycji konkursu „Piękna Wieś Dolnośląska”

26 czerwca 2025
Rozpocznij lato w Krainie Niezwykłości

Rozpocznij lato w Krainie Niezwykłości. III edycja „Turystycznego Otwarcia Wakacji na Dolnym Śląsku”

27 czerwca 2025
Rada Rozwoju Obszaru Gospodarczego przy LSSE przyznała „Złote RROGi”

Rada Rozwoju Obszaru Gospodarczego przy LSSE przyznała „Złote RROGi”

30 czerwca 2025
Budowa trzech nowych

Budowa trzech nowych szybów górniczych

30 czerwca 2025
Wspieramy utalentowane zawodniczki

Wspieramy utalentowane zawodniczki w realizacji marzeń – program mentorski „Mistrzynie sportu KGHM”

27 czerwca 2025
Raport Politechniki Wrocławskiej

Raport Politechniki Wrocławskiej o AI: Polacy nie boją się sztucznej inteligencji

27 czerwca 2025

Reklama

katering timcatering

Ostatnie aktualności

Rada Rozwoju Obszaru Gospodarczego przy LSSE przyznała „Złote RROGi”
Legnica

Rada Rozwoju Obszaru Gospodarczego przy LSSE przyznała „Złote RROGi”

30 czerwca 2025
Budowa trzech nowych
Lubin

Budowa trzech nowych szybów górniczych

30 czerwca 2025
Wspieramy utalentowane zawodniczki
Lubin

Wspieramy utalentowane zawodniczki w realizacji marzeń – program mentorski „Mistrzynie sportu KGHM”

27 czerwca 2025
Raport Politechniki Wrocławskiej
Dolny Śląsk

Raport Politechniki Wrocławskiej o AI: Polacy nie boją się sztucznej inteligencji

27 czerwca 2025
Rozpocznij lato w Krainie Niezwykłości
Dolny Śląsk

Rozpocznij lato w Krainie Niezwykłości. III edycja „Turystycznego Otwarcia Wakacji na Dolnym Śląsku”

27 czerwca 2025
Finał XVII edycji konkursu
Dolny Śląsk

Finał XVII edycji konkursu „Piękna Wieś Dolnośląska”

26 czerwca 2025

MiedzioweFakty.pl - wiarygodne informacje z Głogowa, Lubina, Polkowic, Legnicy oraz Dolnego Śląska. Sprawdzone fakty i opinie.

Polityka Prywatności

Kategorie

  • Informacje Gminy Rudna
  • Kultura
  • zdrowie
  • Wywiad
  • Dolny Śląsk
  • Gmina Polkowice
  • Lubin
  • Polkowice
  • Głogów
  • Legnica
  • Aktualności
  • Biznes
  • Dzieje się
  • Sport
  • Polityka
  • Video
  • Wydarzenia
  • Ważne
  • Twoje miasto
Rada Rozwoju Obszaru Gospodarczego przy LSSE przyznała „Złote RROGi”

Rada Rozwoju Obszaru Gospodarczego przy LSSE przyznała „Złote RROGi”

30 czerwca 2025
Budowa trzech nowych

Budowa trzech nowych szybów górniczych

30 czerwca 2025
Wspieramy utalentowane zawodniczki

Wspieramy utalentowane zawodniczki w realizacji marzeń – program mentorski „Mistrzynie sportu KGHM”

27 czerwca 2025
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Aktualności
  • Twoje miasto
    • Głogów
    • Lubin
    • Polkowice
    • Legnica
  • Dzieje się
  • Sport
  • Polityka
  • Kultura
  • Dolny Śląsk

© 2022 MiedzioweFakty.pl

Drogi użytkowniku
po zapoznaniu się z niniejszą informacją, poprzez kliknięcie na „Przejdź do serwisu” lub zamknięcie tego okna zgadzasz się na to, aby Twoje dane osobowe były przetwarzane
w taki sposób jaki został omówiony w regulaminie oraz niniejszej polityce (https://miedziowefakty.pl/regulamin)

PRZEJDŹ DO SERWISU
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
SAVE & ACCEPT