Miedziowe Fakty

WIDEO

WYWIAD

POLITYKA

SZUKAJ

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Aktualności
  • Twoje miasto
    • Głogów
    • Lubin
    • Polkowice
    • Legnica
  • Dzieje się
  • Sport
  • Polityka
  • Kultura
  • Dolny Śląsk
  • Aktualności
  • Twoje miasto
    • Głogów
    • Lubin
    • Polkowice
    • Legnica
  • Dzieje się
  • Sport
  • Polityka
  • Kultura
  • Dolny Śląsk
Miedziowe Fakty
Home zdrowie

Jak zapewnić bezpieczeństwo żywności we własnym domu?

KK przez KK
16 lipca 2024
w zdrowie, Aktualności
0
Jak zapewnić bezpieczeństwo

Jak możemy ustrzec się przed skutkami braku higieny i niewłaściwego przechowywania produktów spożywczych?

Oto kluczowe zasady postępowania z żywnością, które zostały przedstawione w ramach unijnej kampanii #Safe2EatEU.

  • Ty również masz możliwość wpływu na bezpieczeństwo tego, co jesz!

Chociaż za bezpieczeństwo żywności dostępnej na rynku odpowiadają producenci, to od momentu zakupu odpowiedzialność ta spada na nas – konsumentów. Mowa tu o zachowaniu właściwej higieny w kuchni, o odpowiednim przygotowywaniu potraw oraz ich przechowywaniu. Tymczasem około 60% Europejczyków uważa, że informacje dostępne na temat bezpieczeństwa żywności są zbyt techniczne i trudne do zrozumienia – tak wynika z zeszłorocznego badania przeprowadzonego przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) we współpracy z IPSOS.

W ramach hasła #Safe2EatEU („Jedz bezpiecznie”) EFSA oraz Państwowa Inspekcja Sanitarna dzielą się informacjami o tym, jak o zdrowie swoje i swoich najbliższych zadbać we własnej kuchni oraz podczas zakupów. Warto pamiętać o tych zasadach zwłaszcza teraz, gdyż w sezonie letnim wzrasta ryzyko zakażeń i zatruć pokarmowych.

  • 7 kroków prowadzących do bezpieczeństwa żywności

Te proste do wprowadzenia nawyki sprawią, że nie tylko będziemy się cieszyć pysznym, zdrowym jedzeniem, ale też będziemy mogli się ustrzec przed konsekwencjami wynikającymi z niewłaściwego postępowania w związku z żywnością po jej zakupie.

  1. Utrzymanie czystości

Bakterie przenoszone przez żywność są niewidoczne dla oczu – to, że ich nie widzimy, nie oznacza, że ich tam nie ma. Najważniejszą zasadą jest mycie rąk – zarówno przed kontaktem z żywnością, podczas jej przygotowywania, jak i po wyjściu z toalety. Powinniśmy także myć i odkażać powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas gotowania. Chrońmy również kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.

  1. Sprawdzanie żywności w sklepie

Podczas zakupów sprawdzajmy, czy wybrane przez nas produkty nie noszą śladu zepsucia oraz czy są właściwie przechowywane. Wyróbmy w sobie nawyk czytania etykiet na produktach. Znajdziemy na nich między innymi nazwę żywności, wykaz składników (w tym alergenów), informacje o warunkach przechowywania, o dacie minimalnej trwałości lub terminie przydatności do spożycia, o wartości odżywczej, a także o adresie podmiotu wprowadzającego produkt do obrotu.

  1. Oddzielanie żywności surowej od gotowanej

Gdy pakujemy zakupy w sklepie, oddzielajmy warzywa i owoce od chemii gospodarczej, surowego mięsa, owoców morza czy jaj. Przy przygotowywaniu dań z surowego mięsa używajmy oddzielnego sprzętu, np. noży i desek do krojenia. Przechowujmy żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z tą już ugotowaną.

  1. Bezpieczne i dokładne gotowanie

Gotowanie zabija groźne bakterie. Bezpieczne gotowanie polega na zastosowaniu właściwej temperatury podczas obróbki termicznej. Żywność taką jak zupy czy sosy doprowadzajmy do wrzenia. Mięso i ryby smażmy bądź pieczmy do czasu, aż będziemy mieć pewność, że soki z ich wnętrza nie są różowe. Wcześniej przygotowaną żywność odgrzewajmy przed spożyciem do temperatury powyżej 70°C.

  1. Utrzymywanie żywności w odpowiedniej temperaturze

Świeże produkty schładzajmy w ciągu dwóch godzin od zakupu. Jeśli nie planujemy jeść żywności w ciągu kilku najbliższych dni, po prostu umieśćmy ją w zamrażalniku. Tuż przed podaniem gotowanych potraw utrzymujmy ich wysoką temperaturę (powyżej 60°C).

  1. Prawidłowe mrożenie żywności

Żywność mrożoną przechowujmy od 1 do 12 miesięcy (w zależności od jej rodzaju). Zamrażajmy ją przed upływem terminu przydatności do spożycia. Nie zamrażajmy jednak niczego dwukrotnie (czyli po uprzednim rozmrożeniu).

  1. Używanie bezpiecznej wody i żywności

Korzystajmy z bezpiecznej wody i wybierajmy żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko. Myjmy owoce i warzywa, zwłaszcza jeśli jemy je na surowo (ale nie myjmy surowego mięsa, zwłaszcza drobiowego, aby nie doprowadzić do zanieczyszczeń krzyżowych). Nie jedzmy też żywności, która utraciła datę przydatności do spożycia.

  • Na co się narażamy, kiedy nie dbamy o higienę żywności?

Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), nieprzestrzeganie higieny żywności może prowadzić do groźnych chorób. Na jakie niepokojące objawy mamy zwracać uwagę? Zakażeniu pokarmowemu najczęściej towarzyszą objawy żołądkowo-jelitowe takie jak bóle brzucha, biegunka, wymioty, brak apetytu, osłabienie i nudności. Takie zatrucie jest szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży, małych dzieci oraz osób starszych.

Bakterie najczęściej odpowiedzialne za zatrucia i zakażenia pokarmowe:

  • Salmonella – to najczęstsza przyczyna bakteryjnych zatruć pokarmowych w Polsce. Zazwyczaj występuje w mięsie drobiowym, surowych jajach, surowym lub źle pasteryzowanym mleku i produktach mlecznych, a także w wyrobach ciastkarskich oraz przyprawach.
  • Gronkowce – najczęstszą przyczyną zatruć gronkowcowych są wyroby cukiernicze z kremem, mleko i produkty mleczne, produkty garmażeryjne, produkty mięsne i sałatki.
  • Listeria monocytogenes – najczęściej występuje w wędlinach pakowanych, rybach wędzonych na zimno, surowym mleku, serach pleśniowych oraz krojonych owocach i warzywach. Wywołuje chorobę zwaną listeriozą, która ma wysoki wskaźnik śmiertelności.
  • Cronobacter spp. – to bakteria niebezpieczna dla niemowląt, a zwłaszcza dla wcześniaków. Zachorowanie na nią cechuje się wysoki wskaźnikiem śmiertelności. Jej najczęstszym źródłem jest mleko w proszku i preparaty mlekozastępcze. Bakteria namnaża się błyskawicznie w temperaturze pokojowej. Można się przed nią uchronić, zachowując wysoką higienę, podając dziecku posiłki natychmiast po ich przygotowaniu oraz starannie myjąc butelki.
  • Campylobacter – występuje głównie w mięsie, w surowym lub źle pasteryzowanym mleku, w surowych rybach i owocach morza, a także w nieuzdatnionej lub zanieczyszczonej po uzdatnieniu wodzie pitnej. Ta bakteria wywołuje najwięcej zatruć pokarmowych w całej Unii Europejskiej.

#Safe2EatEU to już czwarta odsłona kampanii EFSA, organizowanej przy współpracy z Państwową Inspekcją Sanitarną (w ubiegłych latach kampania funkcjonowała jako #EUChooseSafeFood). Akcja wróciła pod nową nazwą i z ważnym zobowiązaniem – czyli promowaniem wiedzy na temat bezpieczeństwa żywności. Jej celem jest przekazanie naukowych faktów na temat żywności w sposób jasny, dokładny, a jednocześnie zrozumiały dla każdego. Więcej informacji na ten temat znajdziemy na oficjalnej stronie kampanii: https://www.efsa.europa.eu/en/safe2eat.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest agencją Unii Europejskiej utworzoną w 2002 roku. Jej zadaniem jest pełnienie roli niezależnego ośrodka zapewniającego doradztwo naukowe podmiotom zarządzającym ryzykiem oraz informowanie o ryzyku związanym z łańcuchem żywnościowym. W tym celu Urząd współpracuje z szeregiem interesariuszy, by propagować spójność zaleceń naukowych w całej Unii Europejskiej. Przedstawia także założenia naukowe stanowiące podstawę przepisów i regulacji chroniących konsumentów przed zagrożeniami związanymi z żywnością w całym łańcuchu żywnościowym – od uprawy aż do spożycia.

Poprzez: Matylda Setlak / all4comms.com
Tagi: zdrowie
UdostępnijUdostępnijUdostępnij
Poprzedni wpis

Blisko połowa polskich seniorów źle ocenia stan swoich oczu

Następny wpis

Kompletnie pijany i bez prawa jazdy

Następny wpis
Kompletnie pijany i bez prawa jazdy

Kompletnie pijany i bez prawa jazdy

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz jeszcze

  • Najnowsze
  • Komentowane
  • Popularne
Zmarł Tadeusz Kielan

Zmarł Tadeusz Kielan – wójt gminy Lubin

6 czerwca 2025
Nowa hala sportowa w Rzeczycy

Nowa hala sportowa w Rzeczycy oficjalnie otwarta – to inwestycja o wartości prawie 9 milionów złotych

5 czerwca 2025
Będzie jeszcze lepszy

Będzie jeszcze lepszy – EURO-NYSA-TICKET

3 czerwca 2025
Przed nami weekend z trzema

Przed nami weekend z trzema wydarzeniami kulturalnymi – za tydzień Dni Głogowa 2025

22 maja 2025
Zmarł Tadeusz Kielan

Zmarł Tadeusz Kielan – wójt gminy Lubin

6 czerwca 2025
Nowa hala sportowa w Rzeczycy

Nowa hala sportowa w Rzeczycy oficjalnie otwarta – to inwestycja o wartości prawie 9 milionów złotych

5 czerwca 2025
Web Summit w Vancouver

Web Summit w Vancouver – z udziałem dolnośląskich przedsiębiorców

5 czerwca 2025
Huta Miedzi Cedynia zasilana

Huta Miedzi Cedynia zasilana w 100% zieloną energią

4 czerwca 2025

Reklama

katering timcatering

Ostatnie aktualności

Zmarł Tadeusz Kielan
Lubin

Zmarł Tadeusz Kielan – wójt gminy Lubin

6 czerwca 2025
Nowa hala sportowa w Rzeczycy
Polkowice

Nowa hala sportowa w Rzeczycy oficjalnie otwarta – to inwestycja o wartości prawie 9 milionów złotych

5 czerwca 2025
Web Summit w Vancouver
Dolny Śląsk

Web Summit w Vancouver – z udziałem dolnośląskich przedsiębiorców

5 czerwca 2025
Huta Miedzi Cedynia zasilana
Lubin

Huta Miedzi Cedynia zasilana w 100% zieloną energią

4 czerwca 2025
Zaginiona królewska korona
Głogów

„Zaginiona królewska korona” powraca – wyjątkowa muzealna gra w Głogowie

3 czerwca 2025
Będzie jeszcze lepszy
Dolny Śląsk

Będzie jeszcze lepszy – EURO-NYSA-TICKET

3 czerwca 2025

MiedzioweFakty.pl - wiarygodne informacje z Głogowa, Lubina, Polkowic, Legnicy oraz Dolnego Śląska. Sprawdzone fakty i opinie.

Polityka Prywatności

Kategorie

  • Dolny Śląsk
  • Informacje Gminy Rudna
  • Kultura
  • zdrowie
  • Wywiad
  • Gmina Polkowice
  • Lubin
  • Polkowice
  • Głogów
  • Legnica
  • Aktualności
  • Biznes
  • Dzieje się
  • Sport
  • Polityka
  • Video
  • Wydarzenia
  • Ważne
  • Twoje miasto
Zmarł Tadeusz Kielan

Zmarł Tadeusz Kielan – wójt gminy Lubin

6 czerwca 2025
Nowa hala sportowa w Rzeczycy

Nowa hala sportowa w Rzeczycy oficjalnie otwarta – to inwestycja o wartości prawie 9 milionów złotych

5 czerwca 2025
Web Summit w Vancouver

Web Summit w Vancouver – z udziałem dolnośląskich przedsiębiorców

5 czerwca 2025
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Aktualności
  • Twoje miasto
    • Głogów
    • Lubin
    • Polkowice
    • Legnica
  • Dzieje się
  • Sport
  • Polityka
  • Kultura
  • Dolny Śląsk

© 2022 MiedzioweFakty.pl

Drogi użytkowniku
po zapoznaniu się z niniejszą informacją, poprzez kliknięcie na „Przejdź do serwisu” lub zamknięcie tego okna zgadzasz się na to, aby Twoje dane osobowe były przetwarzane
w taki sposób jaki został omówiony w regulaminie oraz niniejszej polityce (https://miedziowefakty.pl/regulamin)

PRZEJDŹ DO SERWISU
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
SAVE & ACCEPT