Piękna pogoda, niesamowity plener i obecność mieszkańców z całego powiatu polkowickiego sprawiły, że Powiatowa Majówka w Gaworzycach nabrała szczególnego wymiaru. Zaproszenie do wspólnego przeżycia tego dnia zapoczątkowało cykl obchodów patriotycznych w całym powiecie.
Powiatową Majówkę Powiat Polkowicki zorganizował wspólnie z Gminnym Ośrodkiem Kultury i Biblioteką w Gaworzycach. – Prawie dwuletni okres pandemii sprawił, że dziś brakuje nam spotkań i integracji. Dlatego była to okazja do pierwszego w tym roku plenerowego wydarzenia wokół którego zebrało się wielu uczestników – mówią organizatorzy.

Spotkanie rozpoczęły występy młodych, lokalnych artystów. Była to uczta dla ucha i oka ponieważ zaprezentowali się zarówno wokaliści jaki duet taneczny. Do gaworzyckiego parku przyciągały także stragany, na których można było skosztować specjałów z Koła Gospodyń Wiejskich w Kłobuczynie i Gaworzycach. Gaworzycki Ośrodek Kultury zorganizował także warsztaty dla dzieci i dorosłych z wykonywania kwiatów z bibuły. Nie zabrakło także ukraińskiego akcentu. Goście, którzy zamieszkują w tej chwili w gminie Gaworzyce częstowali zebranych pierożkami i pielmieniami tak charakterystycznymi dla kuchni ukraińskiej.

– Nie zabrakło w tym dniu również powiatowego akcentu. Na naszym stoisku zorganizowaliśmy konkursy z wiedzy o naszym powiecie i kraju. Pytania były proste, a nagrodami za dobre odpowiedzi były nasze gadżety. W przeddzień Święta Flagi rozdaliśmy także mnóstwo chorągiewek i flag, które mamy nadzieję zawisną w niejednym oknie – mówi Magdalena Mikołajewska, rzecznik prasowy polkowickiego starostwa.
Zwieńczeniem obchodów pierwszomajowych był koncert pt. Piosenki Biało-Czerwonej. Program zaprezentowali znani gaworzyckiej publiczności artyści. Wiele utworów jak Rota, zostało odśpiewanych wspólnie.

Podczas majówki rozstrzygnięto także konkurs na biało-czerwone ciasto. Komisja pod przewodnictwem starosty Kamila Ciupaka oceniała zarówno wygląd, jaki smak zgłoszonych słodkości. Bezkonkurencyjny okazał się torcik autorstwa Pani Kamili, mieszkanki Brunowa w gminie Chocianów. Inspiracją do wykonania ciasta była oczywiście flaga, ale -jak wspomina autork tajemnicą jest też smak, na który składał się likier kokosowy w połączeniu z malinami.

– Święta majowe to szczególny czas dla Polaków. To nie tylko czas wolny, to okazja do bycia razem, do wyrażenia naszego patriotyzmu. Żywa flaga stworzona dziś przez mieszkańców dała wyraz naszej narodowej tożsamości. Stanęliśmy wszyscy młodzi i starsi do wspólnego, pamiątkowego zdjęcia pokazując tym samym, że Polska to my i to od nas zależy jaka ona będzie w kolejnych latach, a jak widzimy w dzisiejszych czasach solidarność narodowa jest niezwykle ważna – podkreśla Kamil Ciupak, starosta polkowicki.